Posts in Category: Divat

a pólók kultikus és felforgató históriája

mostra-moda-t-shirt-cult-culture-subversion-londra-james-dean-gioventu-bruciata

T-shirt: Cult – Culture – Subversion

Fashion and Textile Museum, London

2018. május 6-ig

www.ftmlondon.org

A “Pólók: Kultusz – Kultúra – Felforgatás” című kiállítás a divattörténet legközkedveltebb viseletének, a pólók 20. századi térnyerését, virágzását és társadalmi, politikai jelképrendszerét analizálja. Az érdeklődők szembesülhetnek ennek a szimpla ruhaneműnek a gigászi útjával: ahogy alsóneműből a rock-, punk, majd a kortárs kultúra legfontosabb szimbólumává, üzenetközvetítőjévé alakult. A tárlat főszereplője Vivienne Westwood privát pólógyűjteménye, mely tökéletes rálátást biztosít a mai tervezők politikában is igen aktív jelenlétére.

ruhafodrok kortárs románca

viktorenrolf1_0

Romanticism Today!

Groninger Museum, Hollandia

2018. április 2-ig

www.groningermuseum.nl

A tárlat az 1993-ban Párizsban alapított, amszterdami székhelyű márka, a Viktor & Rolf legszebb együtteseit a Groninger Múzeum modern művészeti kollekciójából származó képző- és iparművészeti kincsek társaságában prezentálja. A klasszikus romantikus stílus kedvelőinek a különleges és meghökkentő atmoszférájú installáció után tökéletes levezetőnek ígérkezik a nyugalmasabb, a “Romantika Északon – Friedrich-től Turner-ig” című tárlat, mely a 19. századi tájképfestők mesterműveiből válogat.

 

divatdinamika

RadiationInvasionDress

Iris van Herpen: Transforming Fashion

Phoenix Art Museum, Arizona

2018. május 13-ig

www.phxart.org

Iris van Herpen holland divattervező elképesztő innovációs megoldásokkal létrehozott 15 kollekciója most Phoenix városába érkezett. A progresszív dizájner a technika és a divat találkozásából létrejövő fejlesztésekkel kápráztatja el időről-időre a nemzetközi divatéletet. 2007 óta van jelen a ruhatervezés színterén, mint egy egyik legradikálisabb innovátor, nevéhez elsősorban a 3D nyomtatással létrehozott kreációk köthetők. Van Herpen nemcsak előadóművészekkel, ismert színészekel, de építészekkel és tudósokkal is együttműködik, mint például Philip Beesley, Jólan van der Wiel, Bart Hess, vagy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet.

szabadság szorosan megkötve

1a304be57743ad09c9c5ee563dcf8fe7--ranch-homes-life-magazine

Georgia O’Keeffe – Art, Image, Style

Peabody Essex Museum, Salem

2018. április 1-jéig

pem.org

Georgia O’Keeffe (1887 – 1986) a 20. századi amerikai művészet legfontosabb alkotójának (élet- és öltözködési) stílusát megidéző kiállításon festmények, alkotások, fényképek mellett, a festőnő legkedveltebb és saját tervezésű ruhái is szerepelnek. A tárlaton megelvenedik a művésznő hetven évet felölelő alkotói periódusa, melyet a letisztultság, a mindig fejlődésre kész és végletekig független szellemiség jellemez. Az utazó kiállítás kiegészíti O’Keeffe általunk ismert esztétikai örökségét (a festészetében megjelenő kultikus színhasználaton és motívumrendszeren túl) a visszafogott, mégis nőies sziluettek, öltözékek segítségével.

 

 

a francia elegancia esszenciája

2016.85.1.184P01H-x540q100

A francia sikk – Női portrék 1900 és 1950 között

Musée Nièpce, Chalon-sur-Saône

2018. május 20-ig

www.museeniepce.com

A kiállítás a 20. század legfontosabb francia fotótörténeti emlékeit ismerteti a Nicéphore Niépce Múzeum gyűjteményének közel 300 remekműje segítségével. A korszak társadalmának női vetületét, annak változásait, a modellek szerepkörének dinamikáját ismerhetjük meg olyan fotográfusok és magazinok segítségével, mint például Edward Steichen, Horst P Horst, Man Ray, Jean Moral, Comœdia illustré, Jardins des modes vagy Paris Magazine.

 

drámai vonalak, illusztris karrier, dallamos név

23659917_890280097804004_995703425_o

The Glamour and Romance of Oscar de la Renta

Szépművészeti Múzeum, Houston

2018. március 18-ig

www.mfah.org

Az 1932-ben a Dominikai Köztársaságban született és 2014-ben, az Egyesült Államokban elhunyt sztár divattervező Oscar de la Renta gazdag és páratlanul izgalmas életútja körvonalazódik a tárlaton szereplő mintegy 70 együttes jóvoltából. A számos díjjal jutalmazott oeuvre és a káprázatos stílusvilág hírességek, előadóművészek és magánszemélyek gardróbjának legértékesebb öltözékeiben köszön vissza. A kiállítás 4 tematikus egységbe rendezi a képzőművészeti emlékek mellé installált modelleket: a spanyol kezdetek, orosz, kínai, japán behatások és a kerti örömök.

I want candy

27750659_1679098078818649_4649022141298140236_n

Marie Antoinette – Egy királyné Oscar-díjas kosztümjei

Museo del Tessuto, Prato

2018.május 27-ig

www.museodeltessuto.it

A múzeum a 2018-as évadot egy igazán látványos tárlattal kezdte: Sophia Coppola Marie Antoinette című filmjében szereplő öltözékek egész garmadája kerül bemutatásra, melyek 2007-ben elnyerték a legjobb filmes kosztümöknek járó díjat, Milena Canonero, a világhírű, torinoi származású, 1946-ban született jelmeztervező csodálatos precizitását dicsérve. A kiállítás egy különleges, a Sartoria The One elnevezésű római székhelyű filmes és színházi workshoppal kollaborálva, az olasz jelmeztervezés történetébe vezeti be az érdeklődőket. A mintegy 20 álomszép ruhacsodát felvonultató tárlatra a múzeum Történeti Textil Szobájának “Hóbort és Magyarázat – A 18. századi európai elegancia” című kamarakiállítása teszi fel a koronát.

női kellem vakrámába zárva

sorolla_vestido_mtraje

Sorolla és a divat

Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

2018. május 27-ig

www.museothyssen.org

A Museo Sorolla és a Museo ThyssenBornemisza kooperációjából született nagyszerű kiállítás a divat jelenlétét analizálja a spanyol festőgéniusz, Joaquín Sorolla (1863-1923) művészetében. A tárlaton mintegy 70, spanyol és nemzetközi múzeumból és magánygyűjteményből érkező remekmű kerül bemutatásra több, szemet gyönyörködtető öltözék kíséretében. A mester, aki a 19. század végi és 20. század eleji ruhatörténeti változások hű krónikásaként maga is követte a legújabb divathóbortokat, hírhedten szerette a női szépséget megörökíteni. A kiállítás ezeknek a múzsáknak a szellemét idézi meg az 1890-es és 1920-as évek közötti periódusban született portrék segítségével.

királyi kreációk

3261

Royal Women

Fashion Museum Bath, UK

2019. április 28-ig

www.fashionmuseum.co.uk

A tárlat a brit monarchia legdivatosabb női tagjainak gardróbjába enged betekintést, olyan ruhák felvonultatásával, mint Alexandra hercegné 1863-ban viselt menyasszonyi ruhája vagy Erzsébet királynő szürke estélyije, amit egy 1954-es bálon viselt. A kiállítás a királynő édesanyjának, valamint testvérének legimpozánsabb öltözékeit is bemutatja, melyeket olyan tervezők álmodtak meg, mint például Christian Dior és Norman Hartnell. A kurátorok a ruhaválasztás hátterére, a stílusvizsgálatra és a kreációk különleges megoldásaira, valamint ezek tulajdonosaira, az arisztokrata nők személyiségének analizására is kitérnek.

a divatos test, mint kulturális konstrukció

Chromat-e1512483950336-1

A test: Divat és fizikum

Museum at the Fashion Institute of Technology, NYC

2018. május 5-ig

www.fitnyc.edu

A “divatos” test, mint kulturális képződmény folyamatosan változott a történelem folyamán, hol fogyott, hol kikerekedett: az arányok mindig eltolódtak. A kiállítás a divat és a technika által formált testkép és testarányok alakulását vizsgálja a 18. századtól napjainkig. Ismert tervezők modelljei, ikonikus ruhák, kiegészítők, fotók és divattörténeti fordulópontok izgalmas arzenálja mutat tükröt, vagy éppen görbe tükröt a divattervezés a női testhez sokszor extrém módon viszonyuló múltjáról és elfogadóbb, nyitottabb jelenéről.

 

a tervező, aki a női lelket öltöztette

810_1

Azzedine Alaïa: “Je suis couturier”

Atelier Parisien, 18 rue de la Verrerie, Párizs

2018. június 10-ig

www.alaia.fr

A 2017 novemberében elhunyt dizájner emlékére megrendezett (kamara)kiállításon a divatvilág egyik legérzékenyebb szereplőjének életútja körvonalazódik, valamint a brand aktuális mikrokozmosza. Carla Sozzani, aki a tervező közeli barátja és kollégája volt így jellemzi Azzedine-t: “A dizájn időtlenségében hitt és mindig azt tartotta szem előtt, hogy a kreáció, amit éppen tervezett a lehető legkényelmesebb és legnőiesebb legyen egyszerre. Általában egyből a testre próbáltatta a ruhákat, sosem készített vázlatokat. Nemcsak ruhatervező volt, de építész és a női lelkek ismerője.” A tárlat az előszobája annak a májusra tervezett grandiózus eseménynek, mely a londoni Design Museum-ban kerül majd megrendezésre.

divat a lövészárkon innen és túl

22MILLER2-master675

Lee Miller – War and Fashion

Kulturhuset, Stockholm

2018. március 4-ig

www.kulturhuset.stockholm.se

Elsőre kissé abszurdnak tűnhet a divatot a háborús idők tükrében vizsgálni, de szerencsére a világháborúk alatt élt (és szenvedett) nők egy részét még a halál közelsége sem rettenthette el, hogy odafigyeljenek a stílusos megjelenésre. A svéd kiállítás a kalandos életúttal rendelkező, karizmatikus múzsa, modell, társasági hölgy és fotográfusnő eddig lakat alatt tartott, sosem szerepeltetett munkáit mutatja be. Az 1977-ben, 70 évesen elhunyt művésznő saját maga által elrejtett fényképeit fiának, Antony Penrose felesége fedezte fel, mely új köntösben láttatja az eddig elsősorban dokumentarista alkotó témaváalsztásait: a második világháború terrorképei, a náci haláltáborok rémségei után kifejezetten megdöbbentő(en felüdítő) a korszak divatváltozásait prezentáló munkáinak sora.

 

 

szemkápráztató szürreális sziluettek

elsa-schiaparelli-3

Dalí & Schiaparelli – In daring fashion

Salvador Dalí Múzeum, USA

2018. január 14-ig

http://thedali.org/

A floridai tárlat – mely a Dali Museum és a Schiaparelli Paris kooperáció gyümölcseként jött létre – a két világháború közötti haute couture titokzatos és exkluzív világába invitál.  A kiállítás olyan estélyi ruhákat, ékszereket, kiegészítőket, festményeket, grafikákat, fényképeket vonultat fel, melyek a két művész, Elsa Schiaparelli és Salvador Dalí barátságából és zseniális együttműködéséből születtek. Az esemény, mely elsőként reflektál erre a különleges kapcsolatra, kiegészül a Bertrand Guyon a Maison Schiaparelli-nek készített legújabb modelljeivel.

 

A párizsi haute couture kvintesszenciája

Capture-d%u2019écran-2017-06-19-à-11.30.23-726x1100

Hubert de Givenchy

Cité de la Dentelle et de la Mode, Calais

2017. december 31-ig

www.cite-dentelle.fr

 A francia tárlaton az európai divattörténet legzseniálisabb művészének munkáiban gyönyörködhetünk a párizsi haute couture világának tükrében. Az 1950-es és 1990 es évek között Givenchy klientúrájába olyan nevek szerepeltek, mint például Jacqueline Kennedy vagy Audrey Hepburn – aki nemcsak múzsája, de igaz jóbarátja is volt a tervezőnek. A kiállítás kurátorai a mester kreációinak és a különböző képzőművészek (mint Miró, de Staël, Delaunay vagy Rothko), valamint a 18. századi színhasználat és drapéria kölcsönhatását is górcső alá veszik.

Harapás a Nagy Alma stílusába

105690_002.tif

Mod New York: Fashion Takes a Trip

New York Város Múzeuma, USA

2018. április 1-jéig

http://mcny.org

Az 1960-as években a divatszcéna tele volt friss újításokkal, meglepő megoldásokkal, innovatív anyaghasználattal, fricskákkal teli stílus- és sziluettváltozásokkal. A New York-i kiállítás közel 70 ruhaegyüttes révén kínál egy izgalmas, a Nagy Almához kapcsolható divattörténeti időutazást olyan tervezők felvonultatásával, mint például Mary Quant, Geoffrey Beene, vagy Pauline Trigère. A tárlaton megismerhetjük az 1960 és 1973 legérdekesebb trendjeit a Beatlemániától a Pop és Op Art-on keresztül, egészen az utópisztikus-galaktikus űrszettekig.

 

 

csendéletek és ruharedők mesteri megmerevítője

irving-penn-balenciaga-sleeve-regine-paris-1950

Irving Penn

Grand Palais, Párizs

2018. január 29-ig

www.grandpalais.fr

Idén ünnepli a divatfotográfus világ Irving Penn (1917-2009), a 20. század legmesteribb fényképészének születési centenáriumát. A kiállítás, melyet a New York-i MET és a Réunion des musées nationaux– Grand Palais az Irving Penn Alapítvánnyal karöltve szervezett, több mint 235 fotográfia (valamint több grafika és festmény) mentén idézi fel a mester alkotópályájának 70 évét.

 

diordrazsék

30717-dior-exposicao-les-arts-decoratifs-01

Christian Dior: Couturier du rêve

Iparművészeti Múzeum, Párizs

2018. január 7-ig

www.lesartsdecoratifs.fr

A Dior-ház alapításának hetvenedik évfordulója apropójából életre hívott tárlaton olyan designerek világába léphetünk be, mint például Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons, vagy Maria Grazia Chiuri. A kiállításon életre kelnek a Dior márka leghíresebb sziluettjeinek történetei és a kreációkat megálmodó és létrehozó fantasztikus tervezők ars poeticái is.

 

rock-n-roll romantika

Anna-Sui-2011-Portrait©Anna-Sui

Anna Sui Világa

Fashion and Textile Museum, London

2017. október 1-ig

ftmlondon.org

Anna Sui a nemzetközi divatélet egyik legmeghatározóbb és legsokszínűbb alakja: tervezői univerzumát ünneplő, közel harminc évet feltáró kiállításon mintegy 100 munkája látható. A retrospektív tárlat különlegessége, hogy az 1952-ben született, számos díjjal (Time Magazine, CFDA…) jutalmazott amerikai designer munkásságát most először ismerheti meg a brit nagyközönség.

bolondos kreativitás tűsarkakon

2017-08-16-17-00-43-content_c9-Photo--Courtesy-of-The-Virtual-Shoe-Museum.-_Conjoined-Illusion_-Shoes-by-Artist-Carolin-Holzhuber.-With-permission

Cipőmágia – Experimentális cipődizájn

Műcsarnok, Budapest

2017. október 22-ig

mucsarnok.hu

A hágai Virtual Shoe Museum kiállításán a divat “legaljának” sokszínű és nem mindennapi esztétikával rendelkező modelljeinek diadalmenetében gyönyörködhetünk. A technikai, antropológiai, művészeti szempontból vizsgált konceptuális kreációk különféle nemzetiségű ipari formatervezők, építészek műhelyéből érkeztek hazánkba. Magyarországot Káldy Júlia, Papp Laura, Paulovics Dóra Ivonn és Tóth-Kern Enikő képviseli.

drámai diori vízió, avagy divatosan tetőtől-talpig

EXHI040989

A Dior-ház – Az haute couture 70 éve

National Gallery of Victoria, Ausztrália

2017. november 17-ig

www.ngv.vic.gov.au

A világ legprominensebb divatháza hetven éve uralja az haute couture tervezés színterét. Az exkluzív örömtárlatot most Melbourne látja vendégül, felvonultatva Christian Dior által megálmodott, majd az örökségéből merítkező, 1947 és 2017 között létrejövő legkülönlegesebb modelleket és ruhaegyütteseket. A tárlat számos témakör mentén szerveződött, megszólítva a “Dior-forma” megteremtőjét, valamint felidézve az őt követő hat designer művészi koncepcióját. Megismerhetjük Christian Dior, Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons és Maria Grazia Chiuri divattervezői attitűdjét, preferált sziluettjeit és természetesen a divatház fordulatokban gazdag történelmét is.

 

mesteri manír, mennyei múzsák

Kinfolk_Web2017_IrvingPenn_01-825x1024

Irving Penn – Centennial

MET, New York City

2017. július 30-ig

www.metmuseum.org

Az egyik legismertebb amerikai divatfotográfus, Irving Penn (1917–2009) pályaképére emlékező tárlaton közel 70 év monokróm mestermunkái – a világhírű divatképek mellett divattanulmányok, csendéletek, virágkompozíciók és számos ismert emberről készült portrék – szerepelnek. A művész 100. születésnapja alkalmából életre hívott kiállításon az érdeklődők Penn karakterisztikus stílusjegyeit, a stúdiójára jellemző, részletekre fókuszáló beállításokat és a különleges kompozíciókat még aprólékosabban tanulmányozhatják.

 

A divat legérzékenyebb textilszobrásza

balenciaga-shaping-fashion-va-museum-london-2-e1496314396998-750x638

Balenciaga: Shaping Fashion

Victoria & Albert Museum, London

2018. február 18-ig

www.vam.ac.uk

A londoni tárlaton a spanyol (baszk) sztárszabász, Cristóbal Balenciaga (1895 –1972) közel 100 textilremekét csodálhatjuk meg, melyek mindegyike hozzájárult a divat újraformázásához. Olyan ikonikus darabok is bemutatásra kerülnek, mint például az 1967-es “Borítékruha”, az 1960-62 között megalkotott selyem estélyi, melyet Lesage csodálatos hímzése díszíti vagy az 1962-es, szintén selyemből készült “Spirálkalap”. A tárlaton a a coutre-mester tanítványai is bemutatják a “Balenciaga-iskola” formavilágából továbbgondolt és a tervezőóriás stílusának követéséből születő innovatív divatkreációikat. Az eseményre a koronát a múzeum a Nick Veasey-vel közös projektje adja: a világ első mozgatható röntgen-művészeti stúdiója révén “átláthatóvá” válnak Balenciaga modelljei.

egy díva drámai gardróbja

DP Dalida.indd

Dalida, une garde-robe de la ville à la scène

Palais Galliera, Párizs

2017. augusztus 13-ig

http://palaisgalliera.paris.fr/en

A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek népszerű énekesnőjének fantasztikus, ám tragikus életútja elevenedik meg a francia tárlaton, mely Dalida testvére, Orlando nagylelkű adományozása révén jöhetett létre. A divatvilág prominens tervezőitől származó öltözékei és fellépőruhái mind arról tanúskodnak, hogy Dalida egész életében követte a divat legfinomabb, legnüansznyibb változásait, előszeretettel hódolva az haute couture oltárán. Csodálatos, művészi gesztusaival a színpadon szinte éltre keltette a legegyszerűbb szabású ruhát is. Az impresszív kiállításon olyan kreátorok ruhakölteményeiben gyönyörködhetünk, mint Jacques Esterel, Balmain, Loris Azarro, Michel Fresnay, Yves Saint Laurent vagy Jean-Claude Jitrois.

szimbolikus tartalom magas sarkakon

neprajz document

Bocskor, csizma, paduka – Kalandozás a lábbeli körül

Néprajzi Múzeum, Budapest

2017. november 30-ig

www.neprajz.hu

A kiállítás címe három különböző típusú, egymástól távoli földrajzi helyeket, korszakokat és kultúrákat képviselő cipőre utal, miközben főszereplőkké teszi a Kárpát-medencei és nemzetközi öltözékkiegészítőként funkcionáló lábbeliket. A gazdag látványvilágú, csaknem kétszáz évet felölelő kiállítást fényképek, filmek teszik még különlegesebbé.

 

nordic next

foss

A legújabb északi divatillusztráció – 2. rész

Textilmuseet, Borås 

2017. május 14-ig

http://www.textilmuseet.se/2.24bb4fd8142301a8bcf800065.html

A kortárs északi divatillusztrációt feltérképező tárlaton mintegy 20 alkotót és közel ezer izgalmas remekművet ismerhetünk meg. Az utazó kiállításon svéd, norvég, dán, finn és észt grafikusok alkotásai az utóbbi évek divatillusztrációs műfaját és stílusát prezentálják: a műveken többek között a mai fogyasztói társadalom karikatúrája, a művészeti örökség modern nyelvre való kódolása és fontos szociális problémák, kérdések jelennek meg.

 

 

Térformák, formás terek

index.php

Yeohlee|Serra

Phoenix Art Museum, Egyesült Államok

2017. május 29-ig

www.phxart.org

A szigorúan monokróm színrendezést követő kiállítás Yeohlee Teng, divattervező 1990-es évek közepén készített báli ruha-sorozatát, és Richard Serra olajfestményeit állítja párhuzamba, mely dialógusnak hívószavai a művészek forma-, és térélménye. A hasonló geometriai szabálykövetés, a tér és az ember kapcsolatának boncolgatása és természetesen az azonos színhasználat különleges egységbe rendezi a két (amúgy teljesen más művészeti ágban működő) alkotó univerzumát. A pazar szatén modelleket és nagyívű festményeket bemutató installáció origójában a festészet és a divat találkozása áll.

 

a motívumok mekkája

PO.368.2004-1

Császári szálak – Motívumok és kézművesség Törökországban, Iránban és Indiában

Museum of Islamic Art, Doha

2017. november 4-ig

http://www.mia.org.qa/en/

A Katarban megrendezett, elsősorban kárpitokra fókuszáló kiállítás a 16. és 19. század közötti művészetet, anyaghasználatot és motívumrendszert veszi górcső alá. A tárlaton a szomszédos uralkodók, dinasztiák jóvoltából továbbélő, az ottani szokásokhoz igazodó képző- és iparművészeti párbeszédből származó emlékek között műtárgyritkaságokat, kéziratokat, fém- és kerámiakincseket is megcsodálhatunk.

 

japán stílusjegyek és divatjelképek

acrjapan

Keresztül Japánon

Modemuseum Hasselt, Belgium

2017. szeptember 3-ig

http://www.modemuseumhasselt.be/#/start

A nemzetközi divat és a japán esztétika szimbiózisából, együtteséből születő álomszép kreációkat prezentáló tárlat a szigetország stílusát ünnepli. Elsősorban az 1980-as évektől napjainkig veszi sorra a legnagyobb japán designerek, mint például Yohji Yamamoto vagy Rei Kawakubo pályafutását és bemutatja a nyugati divatra tett döntő hatásukat is.

 

 

mennyei menyasszonyok

nicosia

Menyasszonyok a Leventis Múzeumban – Tradíció és divat Görögországban és Cipruson

 Leventis Municipal Museum, Nicosia

2017. április 23-ig

www.leventismuseum.org.cy

A ciprusi tárlat két (egykor és ma is) egymással szoros történeti és földrajzi kapcsolatban álló ország esküvői hagyományait, szertartásrendjét állítja górcső alá, ezen belül is főként a menyasszonyi viselet változásait ismerteti. A 19. század végétől egészen 1974-ig követhetjük figyelemmel a női modellek hosszúságának, szélességének és ornametikájának szemkápráztató alakulását.

kortárs sziluettek, őslakos tradíciók

native-fashion-now-018-720x900

Native Fashion Now

National Museum of the American Indian, NY

2017. szeptember 4-ig

http://nmai.si.edu/

Hogy definiálja, hova helyezi magát egy ősi hagyományokkal bíró indián tervező a dinamikus, lüktető kortárs divat térképén? Amerikai őslakos felmenőkkel bíró divattervezők bámulatos csoportos kiállítása várja az érdeklődőket a New York-i művészeti intézményben, megfűszerezve egy cseppnyi politikai kritikával. A tárlat a modern technikák és az ősi hagyományok különleges, kulturális határokat átlépő találkozását mutatja be a 67 kanadai és egyesült államokbeli designer közel 70 modellje, kiegészítője, és fotográfiája segítségével.

 

New Look in an old world

paris

Avedon Franciaországa – Régi világ, Új vonalak

Bibliothèque nationale de France, Párizs

2017. február 26-ig

www.bnf.fr

A BnF most első alkalommal rendez kiállítást a nagyszerű portré- és divatfotográfus Richard Avedon (1923-2004) és második hazájának tekintett Franciaország kapcsolatának emlékére. A közel 200 alkotást összegyűjtő tárlat a 20. század legfontosabb amerikai divatfotósának a francia tájhoz, emberekhez és életmódhoz való szenvedélyes kötödését meséli el olyan hírességek portréinak bemutatásával, mint például Jean Cocteau, Coco Chanel, Catherine Deneuve, Jean Genet, Jeanne Moreau vagy Isabelle Adjani.

a japán nők felemelkedése

mfa

New Women for a New Age Japanese Beauties, 1890s–1930s

Szépművészeti Múzeum, Boston

2017. augusztus 20-ig

www.mfa.org

A japán nők társadalmi szerepének igen viharos gyorsaságú megváltozását, újradefiniálását példázza a bostoni tárlat számos képzőművészeti emlék, fametszet, könyvillusztráció, képeslap és fotográfia mentén az 1890-es évektől az 1930-as évekig bezárólag. A korszakban lezajlott hihetetlen modernizáció következtében az ideális szépség, a társadalmi szerepkörök, elvárások radikális változáson mentek keresztül. A kronológikus sorrendet követő kiállítás a japán nők szépségét (és az abban való kiteljesedési vágyukat) hagyományos, valamint a modern stílus tükrében is analizálja.

látványos lábbelik

pemű

Shoes: Pleasure and Pain

PEM, Massachusetts

2017. március 12-ig

www.pem.org

A londoni Victoria és Albert Múzeum által szervezett, közel 300 pár cipőcsodát felvonultató vándorkiállítás Essex-be érkezett. A több száz évet felölelő tárlaton belefeledkezhetünk a különféle cipőirányzatok elképesztően izgalmas és látványos dizájnvilágába, ami nem egyszer olyan drámai megoldásokat hívott életre, mely akár a viselőjének életébe is kerülhetett. Pazar részletek, hóbortos formavilág, (szinte) égbe törő saroktípusok, világhírű cipőgyűjtők remek darabjai: ezt kínálja A cipők – Gyönyör és gyötrelem című kiállítás.

 

egy kis fekete

mimi

Black Fashion Designers

Museum at the Fashion Institute of Technology, New York City

2017. május 26-ig

www.fitnyc.edu

A kiállítás – mely az 1950-es évektől napjainkig veszi sorra az afrikai származású dizájnerek különleges darabjait – a tengerentúli divattervezés olyan szereplőit szólaltatja meg, akikről nemigen lehet gyakran hallani. A Fekete Divattervezők tárlat mintegy hatvan főszereplővel és közel hetvenöt ruhamodellel kalkulál, rávilágítva arra a kevésbé ismert tényre, hogy a nemzetközi divatélet igen fontos vonulatát jelenti az afro-amerikai ruhatervezés. Láthatóak például Anne Lowe 1950-es évekbeli estélyi ruhái, Patrick Kelly 1980-as években készített igen ellentmondásos darabjai és a kortárs széna legeredetibb művészétől, Maki Oh-tól is megcsodálhatunk egy 2013-as tavaszi kreációt. A kiállítás a fekete bőrű modellek sikereire és kálváriájára is kitér.

 

Givenchy, a személyiségtervező

givenchy

Hubert de Givenchy – Audrey-nak szeretettel

Gemeentemuseum den Haag, Hollandia

2017. március 26-ig

www.gemeentemuseum.nl

” Givenchy ruhái az egyetlenek, melyekben önmagam lehetek. Ő több, mint dizájner, ő egy valóságos személyiségtervező.” – Audrey Hepburn

A holland tárlat egy nem mindennapi bepillantást enged Hubert de Givenchy csodálatos karrierjébe. A fél évszázadot felölelő divat- és élettörténeti kalandozás pikantériáját a mester első számú múzsájának, Audrey Hepburn jelenléte adja, akivel nem csak szakmai együttműködés kapcsolta össze, de az a mély barátság is, mely végigkövette és megédesítette Givenchy legsikeresebb évtizedeit. A tárlaton 1952-től egészen a nyugdíjba vonulásának évéig, 1995-ig követhetjük figyelemmel a divattervező izgalmas életútját, valamint természetesen legismertebb, és eddig kiállításon soha nem látható ruhamodelljeit is.

micsoda csomagok!

met

Masterworks: Unpacking Fashion

The Costume Institute at Metropolitan Museum of Art, NYC

2017. február 5-ig

www.metmuseum.org

A MET Divat Intézetének legfrissebb szerzeményeiből megrendezett kiállítás a 18. század elejétől egészen a legújabb stílusirányzatokig mutat be szebbnél-szebb ruhamodelleket Harold Koda kurátor nyugdíjba vonulása alkalmából. A három galériában megrendezett tárlat rendezésében a kulcsmomentum a “kicsomagolás” előtt álló mestermunkák prezentálása volt kronológikus sorrendben. Az alapkoncepció feketén-fehéren (és igen radikális felhanggal): szenzációs ruhacsodák a pőre raklapok és dobozok társaságában rámutatva arra a tényre, mekkora szerepe is van/volt a múzeumnak abban, hogy a divattervezés, kosztümtörténet egy-egy ékköve a művészetek szerteágazó világának legragyogóbb emlékei közé kerülhessen.

A nő, akinek lelke a ruháiban lakozott

nyc

Proust Múzsája, Kontessza Greffulhe

Fashion Institute of Technology, New York City

2017. január 7-ig

www.fitnyc.edu

Élisabeth de Caraman-Chimay, Kontessza Greffulhe (1860-1952) bámulatos életútját és nem kevésbé extravagáns ruhatárját is megismerhetjük a New York-i kiállítás jóvoltából. Mintegy negyven ruhamodell és számos páratlan értékű kiegészítő mentén feltárul a korszak legizgalmasabb asszonyának személyisége, aki a kortárs művészek zömét megihlette. Például Marcel Proust-t is, aki Az eltűnt idő nyomában című művének halhatatlan alakját, Oriane-t is róla mintázta. Az író az unokatestvérének, Robert de Montesquiou a következőket mondta: “Meg kell mondjam, még sosem láttam ennyire gyönyörű nőt… Bizonyos ruhái, mintha lelkének vetületei lennének”.

 

Oooo, Miss Monroe!

1954: American film star Marilyn Monroe (1926-1962). (Photo by Baron/Getty Images)

90 Years Ms Monroe

De Nieuwe Kerk, Amszterdam

2017. február 5-ig

www.nieuwekerk.nl

Vajon hogy nézne ki a filmtörténet egyik leghíresebb mosolyú és legtragikusabb sorsú sztárja, Marilyn Monroe napjainkban? A holland tárlat a 37 elhunyt színésznő lebilincselő és sajátos stílusára emlékezik, számos személyes tárgya révén. A kiállításon látható tárgyi emlékek Marilyn egykori, Helena Drive 5-ös számú kaliforniai otthonából először az örökösökhöz kerültek, majd a világ legismertebb aukciós házai vették birtokukba. A tárlaton Monroe leghíresebb gyűjtője, Ted Stampfer tulajdonában levő fotóritkaságok, ruhák, személyes levelezések, filmek állítanak mementót a negyvenes és az ötvenes évek egyik legszebb nőalakjának.

amikor a haj, a szoknyahossz és a nappalok is megrövidültek

london

1920s JAZZ AGE – Divat és fotográfiák

Fashion and Textile Museum, London

2017. január 15-ig

www.ftmlondon.org

A londoni tárlat a divat-, és egyben az egész világtörténelem legforrongóbb korszakába enged betekintést számos kuriózum: fotó-és ruharitkaság jóvoltából. Az 1919 és 1929 közötti időszak pezsgő reformokkal feltüzelt társadalmi, társasági, viselkedési és politika pillanatképei mentén, a korszak lendületes divatváltozásait is prezentáló kiállítás elsősorban a női ruhatervezésre fókuszál. Közel 150 együttes segítségével megismerhetjük Párizstól Londonig, New York-tól Hollywoodig a női öltözködési szokások alakulását (mint a modern kor előszeleként): a frivol nadrágkosztümök, a decens koktélruhák, az ejtett derekú estélyik, a fiús bob frizura vagy éppen a garcon stílusjegyek diadalútját.

 

egy csomó csomó

hicks_jj11_01

Sheila Hicks: Material Voices

Textile Museum of Canada, Toronto

2017. február 5-ig

www.textilemuseum.ca

A kanadai kiállítás az 1934-ben Nebraskában született, de jelenleg Párizsban élő és alkotó textilművésznő, Sheila Hicks előtt tiszteleg. A legújabb, rendkívül látványos méretű textilszobraiban a rostok, a növényi szálak, a színek, a textúrák teljes újraértelmezése valósul meg. A tárlaton ezek mellett a kísérletező munkái mellett, a művésznő régebbi, 50 évvel ezelőtt készült szövött alkotásait is megismerhetjük.

Neked milyen az egyenruhád?

chanel-brasserie-gabrielle-ensemble

Uniformity

Museum at the Fashion Institute of Technology, New York

2016. november 19-ig

www.fitnyc.edu/museum

A kiállítás – legyen az iskolások, pilóták, katonák vagy gyorséttermi dolgozók által viselt – egyenruhák esztétikumát, társadalmi üzenetét és a divattal, sőt a saját hétköznapjainkkal való különleges kapcsolatát ismerteti meg az érdeklődőkkel. Habár olyan asszociációk köthetőek az uniformisokhoz, mint funkcionalitás, (unalmasnak tűnő) letisztultság, erőteljes hagyománykövetés, mégis a pátoszt és az elegancia ködébe burkolózó haute couture tervezés igen gyakran csen el róluk egy-egy részletet, egy-egy szabásmintát, sőt a mi reggeli szokásainkban is megjelenhetnek tudat alatt ezek a fogalmak. Ahogy a nagynevű divatkritikus, Suzy Menkes egyszer megfogalmazta: ” Ahogy az emberek öltözködnek, egyfajta hadsereghez igazodnak: saját egyenruhájukba bújnak, saját ízlésvilágukon belül, s az a ruha egy bizonyos viselkedési normát fog előírni arra a napra.”

a divatvilág fűszere

london

Vulgáris – Újradefiniált divat

Barbican Art Gallery, London

2017. február 5-ig

http://www.barbican.org.uk/artgallery

A londoni tárlat a szexuális túlfűtöttség, a jóízlés, a közönségesség, a trágárság és a kirobbanó energia kissé káoszosnak tűnő speciális divatra kódolt, univerzumába vezet. Azonban még mielőtt a legszendébb érdeklődő is meghátrálna: elsősorban a divatban megjelenő ízlés néha ugyan igencsak szélsőséges változásait ismerhetjük meg, az elmúlt ötszáz év pazar díszlete és öltözékek révén. A tárlat közel 120 elképesztően különleges műtárgyat vonultat fel a reneszánsz kosztümökön át, egészen a kortárs darabokig, olyan közismert tervezőket beleértve, mint Walter van Beirendonck, Chloé, Christian Dior, Pam Hogg, Charles James, Christian Lacroix, Lanvin, Moschino, Miuccia Prada, Agent Provocateur, Elsa Schiaparelli, Philip Treacy, UNDERCOVER, Viktor & Rolf, vagy Louis Vuitton.

formázni a jövőt

london

The Extraordinary Process

Maison Mais Non, London

2016. november 16-ig

http://www.maisonmaisnon.com/

A kiállítás az ezév márciusában, tragikus hirtelenséggel elhunyt építésznő, Zaha Hadid és Patrik Schumacher érdekes párbeszédét folytatja: avagy hogy teremtsen az építészet, a dizájn és a divat együttesen egy jobb jövőt, egy élhetőbb, s egyben egy különlegesebb világot? A Sohóban található galéria tárlata számos kísérletező kedvű tervező (Iris van Herpen, Peter Do, Stephen Jones, Nasir Mazhar, Phoebe English, XO, Minimaforms) munkáját állítja közszemlére, melyek mindegyike a technológia, a tudomány és az esztétika fantasztikus ötvözetei.

 

Coco, a könyvmoly

coco-chanel

CULTURE CHANEL – Egy olvasott nő

Ca’ Pesaro, Velence

2017. január 8-ig

http://capesaro.visitmuve.it/en/home/

A velencei Modern Művészetek Múzeumának palotája Coco Chanel irodalom- és könyvszeretetét mutatja be a tervezőnő személyes könyvtárának segítségével. A lenyűgöző, mintegy 350 tárgyat magába foglaló kollekciót a könyvek mellett festmények, különféle műtárgyak, ékszerek és parfümök is kiegészítik. Chanel igen aktív és lelkes kapcsolatot ápolt elsősorban a Párizsban élő író-, és költő kortársaival, találkozókat és pazar estélyeket rendezett. Az olvasás jelentette számára a menekülési útvonalat, melyet kedves barátjának, a diplomata költőnek, Paul Morand-nak tett vallomása is igazol: “A könyvek a legjobb barátaim”.

 

feszes fűzőben, szédítő szabadsággal

morgan

 Charlotte Brontë – Egy független akarat

The Morgan Library & Museum, NY

2017. január 2-ig

www.themorgan.org

A New York-i Morgan Könyvtár tárlata a világirodalom egyik legösszetettebb személyiségére és tehetségére emlékezik. A kiállítás Brontë 1816-os születésének 200. évfordulója apropójából végigköveti az írónő egész életútját, elképesztő vágyát az alkotói és személyes szabadságának fenntartására, sikereinek mérföldköveit egy a női nem művészeti szárnyalását nemigen pártoló korszakban. A Morgan Könyvtár birtokolja amúgy a világ leggazdagabb Brontë-hagyatékát: most ennek a gyűjteménynek a legszebb darabjai kiegészülnek a brit Haworth-ban található Brontë Parsonage Museumban őrzött iratokkal, kéziratokkal, személyes tárgyakkal és nem utolsó sorban Brontë kedvenc, az 1850-es években igen gyakran hordott kék virágmintás ruhájával.

történetek a magyar fehérneműk rejtett világából

14218408_10202045800583396_2086293476_n

A bugyogótól a szaténbugyiig – A modern fehérnemű magyarországi elterjedése

Budapest Pont

2016. szeptember 14., 18:00–19:30

https://www.facebook.com/events/144693045972787/

A főváros egyik legizgalmasabb kulturális-közösségi terében egy igazán különleges előadást hallgathatunk meg. Czingel Szilvia néprajzkutató-muzeológus a női fehérneműdivaton keresztül, a századforduló és a két világháború közötti szépségkultusszal, a polgári fehérnemű divattitkaival és a falusi alsónemű-viselet (pikáns) történetével ismerteti meg az érdeklődő nagyközönséget.

Belépő: 1200 Ft
Diákoknak: 600 Ft

sikkesen 10000 láb magasan

sfo

FASHION IN FLIGHT – A repülős egyenruhák dizájnjának története

  SFO Museum, San Francisco

  2017. január 8-ig

  http://www.flysfo.com/museum

  A légiutas-kísérők egyenruhájának szárnyalóan merész történetének elmúlt 85 évével foglalkozó kiállítás több mint 70 modellt és kiegészítőt sorakoztat fel, melyekhez olyan tervezők és divatházak adták a nevüket, mint például Dior, Pucci, Yves Saint Laurent vagy Vivienne Westwood. A tárlaton az 1930-as évektől napjainkig követhetjük nyomon az légi forgalom legirigyeltebb tagjainak (például Pan Am, Britain’s Virgin Atlantic, Australia’s Qantas) formaruha-koncepció változásait.

selyemköntösbe öltöztetett mítoszok

met_ny

A Császári Színházból – 18. és 19. századi kínai operakosztümök

MET, New York

2017. október 9-ig

www.metmuseum.org

A 18. és 19. század a kínai dráma virágkora volt. Az 1644 és 1911 között uralkodó Qing-dinasztia által patronált pekingi operát a minimális díszlet és a gazdag gesztusrendszer jellemezte. Ezért is kaphattak meghatározó szerepet az előadásokon hordott, gazdagon megmunkált jelmezek. A kiállítás két szekcióra oszlik: az első a történelmi drámák kosztümjeit, a másik a legendákat és a mítoszokat feldolgozó előadások ruhacsodáit vonultatja fel. A tárlaton látható nyolc kosztüm-ritkaság a kínai drámák legfontosabb szereplőinek jellemét, stílusát prezentálja.

finom csipkék, karakteres gallértámaszok és bámulatos brokátpaszományok

chic

CHIC! – A 17. századi divat

Hessisches Landesmuseum, Darmstadt

2016. október 16-ig

www.hlmd.de

Az 1600-as évek prominens európai kosztümanyagát a darmstadti múzeum őrzi. A svájci Abegg Riggisberg Alapítványnak köszönhetően az intézmény aktuális divatkiállítása az 1610 és 1675 közötti történelmi ruharitkaságokat sorakoztatja fel. A 18 darabból álló együttes révén nemcsak a korabeli kölni családok sorsát, de a korszakot megrengető szabászati újdonságokat, gyönyörű technikai részleteket is megismerhetik az érdekeklődők. A tárlat fókuszpontjában a magas rangú arisztokraták visletei állnak, emellett a kiállítás a korszakban preferált anyagokkal, valamint feldolgozásukkal is foglalkozik.

 

A színek királynőjének gardróbtitkai

erzsébet

Fashioning a Reign – 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe

Buckingham Palota, London

2016. október 2-ig

www.royalcollection.org.uk

II. Erzsébet 90. születésnapjának apropójából szervezett kiállítás a királynő hihetetlen hosszú uralkodása és színpompás ruhatára előtt tiszteleg. A gyerekkori ruházattól, a világháborús uniformisokon és báli csodákon át, egészen a napjainkban is hordott alkalmi és hétköznapi ruhaszettek, kabátok, kiegészítők, elképesztő történettel rendelkező ékszerek és természetesen az elmaradhatatlan kalapok díszes sorában gyönyörködhetünk. A tárlaton összesen 150 modell mesél a királynő stílusának alakulásáról és kedvenc együtteseinek tervezőiről, mint például Sir Norman Hartnell, Sir Hardy Amies vagy Ian Thomas művészetéről.